Magyar hagyomány az asztalon
December 24-én szigorú böjtöt tartottak a régiek. Az asztalt ünnepélyes keretek között díszítették fel, a hívő emberek számára ugyanis az asztal az oltárt jelképezte. A rokonok által körbeült asztal a család összetartozását is szimbolizálta. Sok helyen az óév terméseiből szórtak magvakat, diót, szénát, szárított gyümölcsöket az abroszra, az asztal alá pedig szerszámokat helyeztek, hogy azokkal hatékonyabban tudjanak dolgozni a következő évben. Ahol tartották a böjtöt, a lakomára az éjféli mise után került sor.
Az ünnepi étkezésnek mágikus erőt tulajdonítottak őseink, ennek megfelelően tervezték meg a menüsort és a fogyasztás rendjét is.
Karácsonyi étkek
A hagyományos ételek többségét ma is megtaláljuk a karácsonyi asztalokon, esetleg kisebb változtatásokkal. Most szeretnénk néhány ínycsiklandó receptötletet nyújtani, melyeknek egyszerűségében rejlik a varázs, hiszen ezek az ételek könnyedén elkészíthetők, mégis igazi ízkavalkádot nyújtanak.
Sertés karajból készült ünnepi ételek
A sertés karaj egy kiváló választás, ha egy könnyű, mégis ízletes húsételt szeretnénk az asztalra varázsolni. A sertés karaj a gerinc mentén húzódó finom szálkás hús, mely a megfelelő fűszerezéssel és elkészítéssel rendkívül szaftos és ízletes.
Szeletekre vágva, rántott húsnak, natúr húsnak kiváló, tölthetjük kolbásszal, megfüstölhetjük, raguknak apróra vágva felhasználhatjuk. Valljuk be, a karaj akkor a legfinomabb, hogy ha megtöltjük. Akár édes akár sós töltelékkel töltöd, biztos lehetsz benne, hogy a végeredmény egy isteni finom étel lesz.
Tipp: Érdemes odafigyelni sütés közben, hiszen alacsony zsírtartalma miatt hamar kiszáradhat.
Aszalt szilvával töltött karaj baconbe tekerve
Hozzávalók 10 darabhoz:
· 10 szelet karaj
· 50 szem aszalt szilva
· 30 szelet bacon
· só
· bors
Elkészítése:
A karajszeleteket klopfold ki.
Sózd és borsozd meg a húst.
Helyezz le 3 bacon szeletet egymás mellé úgy, hogy kicsit fedjék egymást.
Tedd a baconre a karajt, helyezz el rajta 5 db aszalt szilvát.
Tekerd fel a baconnel a karajt, majd tedd egy hőálló tepsibe, úgy hogy a hajtott része legyen alul.
Töltsd meg, és tekerd fel a többi karaj szeletet ugyanígy.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Takard le alufóliával a tepsit.
Tedd a göngyölt karajokat az előmelegített sütőbe, és süsd 45-50 percig.
Ha már nagyjából megsült a hús, vedd le az alufóliát és süsd még 10-15 percig, hogy szépen megpiruljon.
Sertés tarja
Ha szaftos hússzelet, akkor tarja. A sertés nyaki része, a fej után felül helyezkedik el. Szaftos, zsírral átszőtt hús, emiatt kifejezetten ízletes, leginkább sütésre alkalmas.
Tipp: A só mellett nyugodtan adhatunk a páchoz feketeborsot, őrölt paprikát, köményt, sőt, koriandert is. Sütőben sütve ízletes étel készül belőle szeletben és egyben sütve is.
Egyben sült tarja
Hozzávalók:
· 2 kg sertéstarja
· só, durvára őrölt bors
· 2 szál sárgarépa
· 1 szál fehérrépa
· fél zeller
· 2 db paradicsom
· 2 db paprika
· 2 fej vöröshagyma
· 1 db chilipaprika
· 2 db gomba
· 1 db alma
· 4 gerezd fokhagyma
· 3 db babérlevél
· 1 ág rozmaring
· 2 ek. sertészsír
· 1 ek cukor
· 2 dl vörösbor
· 3 dl húsleves
· 1 ek. mustár
Elkészítése:
A húst sózd meg és dörzsöld be a durvára őrölt borssal. A zöldségeket és az almát tisztítsd meg és aprítsd kisebb darabokra. Mindet terítsd egy tepsibe és helyezd rá a tarját. Rakd köré a fokhagymát, a babért, a rozmaringot, tedd rá a zsiradékot és 1-1,5 dl vizet. Fóliázd le a tepsit és süsd 160 fokon kb. 2 órát.
Vedd le a fóliát, és süsd a húst 200 fokon addig, amíg szép piros színt kap. Ezután vedd ki a tarját a tepsiből, takard le és tedd félre.
Egy lábasban pirítsd aranybarnára a cukrot, öntsd rá a tepsiből a zöldségeket a szafttal együtt (kivéve a babért és a rozmaringot), a bort, a húslevest, a mustárt, és forrald 10-15 percig. Az egészet passzírozd át egy sűrű szűrőn, ha még szükséges, ízesítsd és tálald a hússal.
Csirkemellfilé
A csirkemell egy könnyű és sokoldalú hús, amely ideális választás karácsonyi ünnepi ételek elkészítéséhez. Rendkívül népszerű, mivel könnyen kombinálható különböző ízekkel és fűszerekkel, így alkalmazkodik a különböző ételkészítési stílusokhoz.
Karácsonykor a csirkemellből készült ételek között találhatjuk a hagyományos töltött csirkemellet, melyet gyakran gazdag mártások vagy dióval, aszalt gyümölcsökkel töltenek meg. A sütőben sült csirkemellből készült fogások is népszerűek Karácsonykor.
Narancslében marinált csirkemell tésztabatyuban
Hozzávalók 2 adaghoz:
· 250 g csirkemellfilé
· 3 db narancs
· 2 ek olívaolaj
· só, bors ízlés szerint
· 1 csomag leveles tészta
· 1 db tojás
Elkészítése:
Facsard ki 2 narancs levét, keverd össze az olívaolajjal és ízesítsd sóval és borssal. A csirkemellet vágd apró darabokra és egy tálba téve öntsd le a narancslével. Fedd le és hagyd állni a hűtőben 45 percig.
A marinálási idő leteltével vedd ki a léből a csirkemell kockákat és felhevített serpenyőbe téve néhány perc alatt pirítsd le.
A megmaradt narancsot filézd ki: ehhez a narancsot késsel hámozd meg úgy, hogy a héj alatti fehér részt is távolítsd el mindenhonnan, majd a narancsfiléket óvatosan vágd ki ék alakban, a gerezdeket elválasztó hártyák közül. 6 filé kivételével a narancsszeleteket vágd ketté és keverd a csirkéhez.
A leveles tésztát hajtogasd ki és hat egyenlő négyzetre vágjuk. A narancsos csirkét igazságosan oszd szét a tésztalapokra, majd mindegyikből formálj batyut (a tésztalapok csücskeit felhajtva, középen összenyomkodjuk) és ültess a tetejére egy-egy narancsfilét. A tésztacsomagokat helyezd sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire és tojással kend meg, hogy szép színük legyen.
Dugd 220 ºC-ra előmelegített sütőbe. Süsd légkeveréses üzemmódban, körülbelül 20 percig.
Karácsonyi kedvezményeink
Karácsonyi akciónk keretében most kedvezményesen szerezheted be a friss húsokat az ünnepi menühöz. Kedvezményeink 2023. 12. 04.-től 12. 23.-ig tartanak.
Még tart nyereményjátékunk is, ahol egy 30-35 kg súlyú félsertést nyerhetsz. Ehhez csak látogass ki piacpontjaink egyikére és vegyél részt tombola játékunkban! Sorsolás: 2023. 12. 17-én!
Látogass el weboldalunkra és válogass ínycsiklandó termékkínálatunkból!