Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vásárolj be kedvenceidből Karácsonyra!

Vásárolj be kedvenceidből Karácsonyra!

Amikor karácsonykor összegyűlik a család, ünnepi hangulat lengi be a konyhát és az asztalon helyet foglaló szaftos húsok, a forrón gőzölgő főételek és desszertek igazi kényeztetés a család minden tagja számára. A karácsonyi családi összejövetel nem csupán egy étkezés, hanem a családi és rokoni kapcsolatok elmélyítését, valamint a Karácsony csodájának megélését szolgálja. Egyszerűen csak meghitten együtt ülni az asztalnál, beszélgetni és élvezni a finomságokat - ez a Karácsony igazi varázsa számunkra.

Hadd vezessünk el téged az ízek és aromák ínycsiklandó útján, ahol minden falat egy kis karácsonyi csoda.

Magyar hagyomány az asztalon

December 24-én szigorú böjtöt tartottak a régiek. Az asztalt ünnepélyes keretek között díszítették fel, a hívő emberek számára ugyanis az asztal az oltárt jelképezte. A rokonok által körbeült asztal a család összetartozását is szimbolizálta. Sok helyen az óév terméseiből szórtak magvakat, diót, szénát, szárított gyümölcsöket az abroszra, az asztal alá pedig szerszámokat helyeztek, hogy azokkal hatékonyabban tudjanak dolgozni a következő évben. Ahol tartották a böjtöt, a lakomára az éjféli mise után került sor.

Az ünnepi étkezésnek mágikus erőt tulajdonítottak őseink, ennek megfelelően tervezték meg a menüsort és a fogyasztás rendjét is.

 

Karácsonyi étkek

A hagyományos ételek többségét ma is megtaláljuk a karácsonyi asztalokon, esetleg kisebb változtatásokkal. Most szeretnénk néhány ínycsiklandó receptötletet nyújtani, melyeknek egyszerűségében rejlik a varázs, hiszen ezek az ételek könnyedén elkészíthetők, mégis igazi ízkavalkádot nyújtanak.

Sertés karajból készült ünnepi ételek

A sertés karaj egy kiváló választás, ha egy könnyű, mégis ízletes húsételt szeretnénk az asztalra varázsolni. A sertés karaj a gerinc mentén húzódó finom szálkás hús, mely a megfelelő fűszerezéssel és elkészítéssel rendkívül szaftos és ízletes.

Szeletekre vágva, rántott húsnak, natúr húsnak kiváló, tölthetjük kolbásszal, megfüstölhetjük, raguknak apróra vágva felhasználhatjuk. Valljuk be, a karaj akkor a legfinomabb, hogy ha megtöltjük. Akár édes akár sós töltelékkel töltöd, biztos lehetsz benne, hogy a végeredmény egy isteni finom étel lesz.

Tipp: Érdemes odafigyelni sütés közben, hiszen alacsony zsírtartalma miatt hamar kiszáradhat.

 

Aszalt szilvával töltött karaj baconbe tekerve

Hozzávalók 10 darabhoz:

·         10 szelet karaj

·         50 szem aszalt szilva

·         30 szelet bacon

·         só

·         bors

 

Elkészítése:

A karajszeleteket klopfold ki.

Sózd és borsozd meg a húst.

Helyezz le 3 bacon szeletet egymás mellé úgy, hogy kicsit fedjék egymást.

Tedd a baconre a karajt, helyezz el rajta 5 db aszalt szilvát.

Tekerd fel a baconnel a karajt, majd tedd egy hőálló tepsibe, úgy hogy a hajtott része legyen alul.

Töltsd meg, és tekerd fel a többi karaj szeletet ugyanígy.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Takard le alufóliával a tepsit.

Tedd a göngyölt karajokat az előmelegített sütőbe, és süsd 45-50 percig.

Ha már nagyjából megsült a hús, vedd le az alufóliát és süsd még 10-15 percig, hogy szépen megpiruljon.

Sertés tarja

Ha szaftos hússzelet, akkor tarja. A sertés nyaki része, a fej után felül helyezkedik el. Szaftos, zsírral átszőtt hús, emiatt kifejezetten ízletes, leginkább sütésre alkalmas.

Tipp: A só mellett nyugodtan adhatunk a páchoz feketeborsot, őrölt paprikát, köményt, sőt, koriandert is. Sütőben sütve ízletes étel készül belőle szeletben és egyben sütve is.

Egyben sült tarja

Hozzávalók:

·         2 kg sertéstarja

·         só, durvára őrölt bors

·         2 szál sárgarépa

·         1 szál fehérrépa

·         fél zeller

·         2 db paradicsom

·         2 db paprika

·         2 fej vöröshagyma

·         1 db chilipaprika

·         2 db gomba

·         1 db alma

·         4 gerezd fokhagyma

·         3 db babérlevél

·         1 ág rozmaring

·         2 ek. sertészsír

·         1 ek cukor

·         2 dl vörösbor

·         3 dl húsleves

·         1 ek. mustár

 

Elkészítése:

A húst sózd meg és dörzsöld be a durvára őrölt borssal. A zöldségeket és az almát tisztítsd meg és aprítsd kisebb darabokra. Mindet terítsd egy tepsibe és helyezd rá a tarját. Rakd köré a fokhagymát, a babért, a rozmaringot, tedd rá a zsiradékot és 1-1,5 dl vizet. Fóliázd le a tepsit és süsd 160 fokon kb. 2 órát.

Vedd le a fóliát, és süsd a húst 200 fokon addig, amíg szép piros színt kap. Ezután vedd ki a tarját a tepsiből, takard le és tedd félre.

Egy lábasban pirítsd aranybarnára a cukrot, öntsd rá a tepsiből a zöldségeket a szafttal együtt (kivéve a babért és a rozmaringot), a bort, a húslevest, a mustárt, és forrald 10-15 percig. Az egészet passzírozd át egy sűrű szűrőn, ha még szükséges, ízesítsd és tálald a hússal.

 

 

Csirkemellfilé

A csirkemell egy könnyű és sokoldalú hús, amely ideális választás karácsonyi ünnepi ételek elkészítéséhez. Rendkívül népszerű, mivel könnyen kombinálható különböző ízekkel és fűszerekkel, így alkalmazkodik a különböző ételkészítési stílusokhoz.

Karácsonykor a csirkemellből készült ételek között találhatjuk a hagyományos töltött csirkemellet, melyet gyakran gazdag mártások vagy dióval, aszalt gyümölcsökkel töltenek meg. A sütőben sült csirkemellből készült fogások is népszerűek Karácsonykor.

 

Narancslében marinált csirkemell tésztabatyuban

Hozzávalók 2 adaghoz:

·         250 g csirkemellfilé

·         3 db narancs

·         2 ek olívaolaj

·         só, bors ízlés szerint

·         1 csomag leveles tészta

·         1 db tojás

 

Elkészítése:

Facsard ki 2 narancs levét, keverd össze az olívaolajjal és ízesítsd sóval és borssal. A csirkemellet vágd apró darabokra és egy tálba téve öntsd le a narancslével. Fedd le és hagyd állni a hűtőben 45 percig.

A marinálási idő leteltével vedd ki a léből a csirkemell kockákat és felhevített serpenyőbe téve néhány perc alatt pirítsd le.

A megmaradt narancsot filézd ki: ehhez a narancsot késsel hámozd meg úgy, hogy a héj alatti fehér részt is távolítsd el mindenhonnan, majd a narancsfiléket óvatosan vágd ki ék alakban, a gerezdeket elválasztó hártyák közül. 6 filé kivételével a narancsszeleteket vágd ketté és keverd a csirkéhez.

A leveles tésztát hajtogasd ki és hat egyenlő négyzetre vágjuk. A narancsos csirkét igazságosan oszd szét a tésztalapokra, majd mindegyikből formálj batyut (a tésztalapok csücskeit felhajtva, középen összenyomkodjuk) és ültess a tetejére egy-egy narancsfilét. A tésztacsomagokat helyezd sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire és tojással kend meg, hogy szép színük legyen.

Dugd 220 ºC-ra előmelegített sütőbe. Süsd légkeveréses üzemmódban, körülbelül 20 percig.

 

 

Karácsonyi kedvezményeink

Karácsonyi akciónk keretében most kedvezményesen szerezheted be a friss húsokat az ünnepi menühöz. Kedvezményeink 2023. 12. 04.-től 12. 23.-ig tartanak.

 

Még tart nyereményjátékunk is, ahol egy 30-35 kg súlyú félsertést nyerhetsz. Ehhez csak látogass ki piacpontjaink egyikére és vegyél részt tombola játékunkban! Sorsolás: 2023. 12. 17-én!

 

Látogass el weboldalunkra és válogass ínycsiklandó termékkínálatunkból!

Tartalomhoz tartozó címkék: Főzés Ünnep