Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szilveszteri hagyományos ételek – Mit szabad enni és mit nem?

Szilveszteri hagyományos ételek – Mit szabad enni és mit nem?

Szilveszter, az év legfényesebb éjszakája, amikor nem csak az óév búcsúzik, de az új évvel új remények, vágyak és persze rengeteg finomság érkezik az asztalunkra. Az elfogyasztott ételek nem csupán kulináris élvezeteket kínálnak, hanem magukban hordozzák a babonákat is. Figyelmesen válogatjuk az ételeinket, mert hisszük, hogy a helyes döntésekkel vonzhatunk magunkhoz egy kis szerencsét, és bízunk benne, hogy megóvhatjuk magunkat a balszerencsétől az újévben.

Tartsatok velünk, és ismerjük meg azt a világot, ahol az étel nem csak táplál, hanem szerencsét is hozhat az új esztendőben!

A malac és az újévi szerencse

A malac évszázadok óta az újév kezdetének szimbóluma, és számos kultúrában különböző módokon kerül az ünnepi asztalra. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A kövérsége és hája azt szimbolizálja, hogy az újévben a bőség és jólét jelenik meg az életünkben. Együk a fülét, a farkát, a körmét és a csülkeit, mert ezek hozzák meg a szerencsét! A rántott szeletet hagyjuk máskorra, mert szilveszterre csakis a malacsült illik!

 

A hal – Szerencsét hoz, de figyelj az időzítésre!

A halnál nagyon kell figyelni arra, hogy mikor fogyasztjuk, mert egyszerre okozhat szerencsét és balszerencsét is:

Hal az Óévben: Szerencsét hoz

Ha még az óévben, az év utolsó napjaiban fogyasztjuk a halat, az a hiedelem szerint szerencsét hoz. Ebben az esetben a hal segít a régi évhez kötődő esetleges szerencsétlenségek és sikertelenségek elfelejtésében. Az elúszó hal a tiszta lapokra utal, és az újév tiszta lappal való kezdetét szimbolizálja. Ez a gyakorlat egyfajta energetikai takarításként is felfogható, hiszen az óév terheitől szabadulunk meg.

Hal az újév napján: Elúszik a szerencse

Az újév első napjának halas étkezése más történet. Ha ezen a napon fogyasztjuk el a halat, a hagyományok szerint elveszíthetjük a ránk váró szerencsét. Ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy az év első napján más ételeket válasszunk, hogy ne veszítsük el szerencsénket és ne szalasszuk el jövőnk kulcsfontosságú lehetőségeit.

Szárnyas és vadhúsok

A szárnyasok és a vadhúsok kiváló ízélményt nyújtanak, azonban ahogyan a hal esetében, ezeknél a húsoknál is ügyelnünk kell az időzítésre, mert az óévben még elkaparják és elszaladnak a balszerencsével, viszont újév első napján elviszik a szerencsénket.

 

Kocsonya

A hagyományos sertéshúsból készült kocsonya egy tipikusan szilveszteri étel. Egyes helyeken az volt a szokás, hogy az elfogyasztott kocsonya maradékból a hajadonok választottak egy csontot és kitették az udvarra. Akiét a kutya megette, az hamarosan férjhez ment.

 

Lencse

A lencse, az örök szilveszteri klasszikus, apró szemeivel a gazdagság és bőség jelképe. Az évszázadok óta élő hagyomány szerint minél többet fogyasztunk belőle szilveszterkor, annál nagyobb gazdagság vár ránk az újesztendőben. A lencse mellett más hüvelyesek, mint a borsó és a bab is hasonló célokat szolgálnak ebben a szokásban.

Együnk édeset

Aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz.

 

Nyújtsunk rétest

A hiedelmek szerint nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is. Minél több töltelék van a rétesben, annál boldogabbak leszünk az újesztendőben. Érdemes tehát betervezni az újévköszöntő menübe a rétest is, minél többfélét, annál jobb!

 

Süssünk érmét pogácsába

Sok családban szokás volt Szilveszter napján szerencsepogácsát sütni. A szerencsepogácsa úgy készült, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét tettek. A babonák szerint annak, aki megtalálja az érmét, bőséges lesz az újéve. Figyeljünk rá azonban, hogy a pogácsáknak éjfél előtt el kell fogyniuk, különben az ellenkezőjére fordul a jóslat.

 

 

Amit tilos szilveszterkor

·         A babona úgy tartja, hogy amit ezen a napon cselekszünk, az hatással lesz az egész elkövetkező esztendőre, így tartózkodni kell például a vitáktól, veszekedésektől.

·         Nem szerencsés tányérunkat még akkor sem fényesre törölni, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.

·         Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.

·         Szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.

·         A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tartalékoljunk egy kicsit!

·         Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz.

 

 

Indítsd a következő évet a legfinomabb húsokkal és a legjobb alapanyagokkal! Látogass el webáruházunkba és piacpontjainkra, ahol garantáltan megtalálod a friss és kiváló minőségű húsokat a szilveszteri menühöz és az újévi főzéshez. Legyen az évkezdésed ízletes és bőséges velünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Ünnep Szilveszter Hagyományok