Leírás és Paraméterek
A libazsír maga a varázslat, ami minden ételt selymessé, ízletessé és emlékezetessé tesz. Gyerekkorom óta imádom. Még ma is emlékszem azokra az alkalmakra, amikor a nagymamám egy nagy serpenyőben libazsíron sütötte a hagymát. Az az illat… egyszerűen felejthetetlen.
A libazsír még valami másért is különleges: azért, ahogyan előállítjuk. A hagyományos, lassú, olvasztásos módszerrel készült libazsírban az összes jó íz megmarad és így valódi kulináris kincs kerül az asztalunkra.
A libazsír ünnep az ízlelőbimbóknak
A libazsír a töltött káposzta, a ludaskása és a húsleves ízét is az egekig emeli. De ne csak a magyar klasszikusok készítésekor gondolj rá! Képzelj el egy mennyei konfitált libacombot bőséges libazsírban lassan, omlósra sütve. Nincsenek rá szavak, annyira finom, igaz?
Ezzel a zsírral kiváló fogást varázsolhatsz az egyszerű, frissen sült kenyérből is, egy csipet sóval és lila hagymával, vagy tovább fokozhatod az ízélményt libamáj darabokkal… hmm, már-már bűnösen finom!
A mai modern konyha is egyre inkább felfedezi a libazsírban rejlő lehetőségeket, mert a sokoldalúsága és ízvilága lenyűgöző, így szinte bármilyen fogás elkészítéséhez kiváló választás. Mivel a füstpontja magas, jól ellenáll a hőnek és nem bomlik le könnyen. Tehát a sütéshez vagy főzéshez aligha találsz nála jobb alternatívát.
Nem csak finom, hanem egészséges is
A libazsírt a hízott liba bőr alatti és hasüregi zsírszövetből nyerjük és nem véletlenül lett a magyar konyha egyik ékköve. Az íze egészen különleges, ráadásul számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
Tudtad, hogy a libazsír kiváló forrása az egyszeresen telítetlen, omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre? Így mértékkel ugyan, de tényleg bűntudat nélkül fogyaszthatod.
Talán ma már meglepően hangzik, de a libazsírt az 1930-as és 1940-es években gyógyászati célokra, pl. megfázás esetén a mellkasra kenve is gyakran alkalmazták.
Származási hely | Magyarország |
Tárolás és szállítás | +15°C alatti hőmérsékleten tárolva Minőségmegörzési idő gyártástól számított: 180 nap |
Összetevők | Liba bőrösháj, |
Átlagos tápérték 100 g termékben |
|
Tartósítószert tartalmaz | nem |
Miért olyan drága a liba, a libamáj és a libazsír?
Nos, az egyik ok az a sokszoros madárinfluenza miatt kialakult helyzet. A hatósági előírások miatt a tenyésztők rendszeresen, több hónapig nem tudnak állományt beállítani. Amíg nem kapnak zöld utat, nem kezdhetnek bele a tenyésztésbe és hízlalásba.
A Márton napi liba lakoma körüli készülődés azonban megváltoztatja a piacot egy rövid időre. Ilyenkor a liba ára kicsit csökken, mivel nagyobb állományban tenyésztik. És itt a trükk: Márton nap előtt 1 hónappal olcsóbban lehet libát, libamájat és libazsírt venni, és nincs ez másképp a kacsával, a kacsamájjal és kacsazsírral sem. De ahogy közeledik az ünnep és fogy a készlet, az árak is emelkednek. Tehát, ha igazán jó áron akarod beszerezni ezeket a finomságokat, ne várj az utolsó pillanatra!
A libamájról azt is érdemes tudni, hogy az eltarthatósági ideje -18°C-on egy évvel meghosszabbítható. Tehát, ha kifogástalan minőségű alapanyagot találsz, ne hagy ott, mert hosszú távon is biztonságosan tárolhatod.
A liba finom húsa, a libamáj különlegessége és a libazsír élettani előnyei mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezeket az alapanyagokat beépítsük a mindennapi étkezésünkbe. És igen, ha előre gondolkodsz és még időben beszerzed a libát és a libazsírt, akkor nemcsak pénzt takaríthatsz meg, hanem fel is tudsz készülni a nagy Márton napi lakomára.
Kizárólag magyar alapanyagból, hagyományos eljárással készült, magas minőségű libazsírt keresel? Ne keress tovább, mert megtaláltad. Érezd át te is, milyen egy valódi ínyencség. Kóstold meg a kiváló minőségű libazsírunkat!