Csirke Caprese
Az ételkészítés egyik leggyorsabb módja, ha csirkét használunk alapanyagként. A csirkehús gyorsan megfő, így ideális választás akkor, amikor sietünk, és sürgősen kell valami finomat és tápláló ételt varázsolni az asztalra.
Hozzávalók:
ü 1 szép jó minőségű csirkemell
ü 2 paradicsom
ü 2 csomag mozzarella
ü só, bors
ü oregánó
ü kakukkfű
ü bazsalikom
ü olaj
Elkészítése:
A csirkemellet letisztogatjuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd szép szeleteket vágunk belőle (Kb 4 darabot). Ízlés szerint sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel és bazsalikommal fűszerezzük.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha kész, olajjal kikent tűzálló tálba rakjuk. A paradicsomot és a mozzarellát is felszeleteljük és az előkészített húsra teszünk mindegyikből két-két szeletet.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük addig, míg a sajt meg nem olvad. Friss salátával, párolt rizzsel kínáljuk.
Citromos-fűszeres csirkemell csíkok
Ez a recept minimum 1 órás pácolást igényel, ezért érdemes reggel gyorsan összedobni és betenni a hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízek. Később már csak sütni kell, így pikk-pakk elkészül és egy frissítő, gyors és egészséges ételt kapunk.
Hozzávalók:
ü 1 csirkemell filé
ü 2 kis fej vöröshagyma
ü 2 ek olíva olaj
ü fél citrom leve
ü só
ü bors
ü oregánó
ü pirospaprika
ü kakukkfű
ü őrölt kömény
ü szerecsendió
ü fahéj
ü fokhagyma por (ízlés szerint)
Elkészítése:
A fűszereket mozsárba tesszük a sóval és alaposan összetörjük. Ha nincs mozsarunk, csak simán keverjünk össze mindn fűszert. A csirkemellet csíkokra, a hagymát karikára vágjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, meglocsoljuk az olíva olajjal és a citrommal, majd minimum 1 órát hagyjuk pácolódni.
Forró serpenyőben aranybarnára sütjük.
Salátakeverékkel és joghurtos-snidlinges öntettel tálaljuk, de készíthetünk hozzá steak burgonyát vagy párolt rizst is.
Töltött hagyma
A zöldséges ételek nemcsak könnyűek és gyorsan elkészíthetők, de feltöltenek energiával és vitaminokkal is. Ebben a receptben a töltött hagyma áll a középpontban, amely még a legnagyobb időszűkében is bátran bevethető. Az igazi csavart azonban a töltelék adja. A máj nemcsak különleges ízélményt kínál, hanem egészségesebbé is teszi az ételt. Mi, magyarok gyakran alulértékeljük a máj fogyasztását, pedig ez az értékes tápanyagforrás hozzájárulhat az egészségesebb életmódhoz.
Hozzávalók:
ü 8 közepes fej vöröshagyma
ü 4 zsemle
ü 4 tojás
ü só
ü bors
ü petrezselyem zöld
ü 4 csirkemáj
ü kevés zsemlemorzsa
ü olaj
ü 15-20 dkg sajt
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, majd félbe vágjuk, de lehet egészben is hagyni és a belsejét késsel kiszedni.
Egy tepsibe kevés olajat teszünk, a hagymákat ráhelyezzük, majd elkészítjük a tölteléket. Az alapanyagokat jól összedolgozzuk, a májat beleaprítjuk, kevés reszelt sajtot is belekeverünk.
A hagymák közepébe kis kocka nagyságú sajt darabokat teszünk, és erre helyezzük a kész tölteléket. Mikor ez megvan, alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük, majd megszórjuk sajttal és valamilyen fűszersóval ízlés szerint és még visszatoljuk a sütőbe 5 percre.
Darált hússal töltött karalábé
A töltött karalábé nem az extra gyorsan elkészíthető kategóriába tartozik de mindenképpen szerettük volna megismertetni veletek mert ez egy olyan étel, amit ha egyszer kipróbál valaki, biztos, hogy az egyik kedvencévé válik! A tejszínes-kapros mártás és a karalábé frissességet ad az ételnek, a darált húsos töltelék pedig kellemesen eltelít. És mindez fél óra alatt.
Hozzávalók:
ü 2 db közepes karalábé
ü ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
ü 2 gerezd fokhagyma
ü 2 ek étolaj
ü só, bors
ü 180 g darált sertéshús
ü 50 g főtt rizs
ü ½ csokor petrezselyem
ü 1 db tojás
ü 180 ml zöldségalaplé
A mártáshoz:
ü 1 ek étolaj
ü ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
ü só, bors
ü 1 mk fokhagymapor
ü 150 ml habtejszín
ü 200 ml zöldségalaplé
ü 1 csokor kapor
ü 1 tk étkezési keményítő
Elkészítése:
A karalábékat megtisztítjuk, levágjuk a kalapjukat, majd egy kés segítségével kivágjuk a húsukat, amit apró darabokra vágunk. Az apróra vágott vörös- és fokhagymát, valamint a karalábé húsát 4-5 perc alatt üvegesre pirítjuk az olajon. Sózzuk, borsozzuk, majd összegyúrjuk a darált hússal, a főtt rizzsel, az apróra vágott petrezselyemmel és a tojással, és beletöltjük a karalábékba. Egy tepsibe rakjuk őket, aláöntjük az alaplevet, lefedjük alufóliával, és berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 45-55 percre.
Ha maradt meg a töltelékből, kisebb golyókat gyúrunk belőlük, egy serpenyőben, kevés olajon megsütjük őket, és félrerakjuk tálalásig.
A mártáshoz olajat hevítünk egy gyorsforralóban, és megdinszteljük benne a nagyon apróra vágott vöröshagymát, majd mehet rá só, bors és fokhagymapor. Felöntjük a tejszínnel és az alaplével, beleszórjuk az apróra vágott kaprot, majd egyet forralunk rajta. A keményítőt pici hideg vízzel kikeverjük, hozzáöntjük a mártáshoz, és folyamatos kevergetés mellett még egyszer felforraljuk.
Mikor megpuhultak a karalábék, levesszük a fóliát, és 15-20 percet még pirítjuk őket a sütőben, majd a mártással (és a húsgolyókkal együtt) tálaljuk.
Kapros cukkinisaláta csirkével
A cukkinis ételek nem maradthatnak ki a gyorsan elkészíthető fogások listájából, hiszen ez a rendkívül sokoldalú zöldség sokunk kedvence. Frissessége és roppanós íze mindenkit lenyűgöz. Extraként egy kis csirke is kerül az ételbe, hogy még ízletesebbé és táplálóbbá tegye ezt a könnyű és egészséges fogást.
Hozzávalók:
ü 2 db cukkini (300 g/db)
ü só, bors
ü 2 ek olívaolaj
ü 40 g vaj
ü 250 g csirkemell
ü fél fej vöröshagyma (160 g/fej)
ü 1 csokor kapor
ü 200 g görög joghurt
ü 1 db citrom
Elkészítése:
A cukkinit egy zöldséghámozóval elkezdjük szalagokra vágni, a belső magházát pedig késsel vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk, és 2 percre betesszük a mikróba 900 W-on. Egy serpenyőben, olaj és vaj keverékén elkezdjük lepirítani a felcsíkozott csirkemellet és a felszeletelt vöröshagymát. Rádobjuk a felaprított kaprot, és ha a csirke elkészült, hozzáöntjük a joghurtot is. Sózzuk, borsozzuk és belefacsarjuk a citrom levét. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd beleforgatjuk a cukkiniszalagokat is.
Tálalhatjuk langyosan is, de ha pár órára bedobjuk a hűtőbe, az ízek még jobban összeérnek, és egy igazán frissítő salátát kapunk. Könnyű ebédként és vacsoraként is remekül megállja a helyét, és a nyári kerti partik terülj-terülj asztalkájára is vihetünk belőle egy nagy tállal.
Ha a legkiválóbb, friss hús alapanyagokra van szükséged, látogass meg piacpontjainkon vagy rendeld házhoz a húsokat, hogy neked már csak a főzéssel kelljen foglalkozni!
Válogass a minőségi termelői húsok széles választékából, hogy minden ételed egy ínycsiklandó és egészséges fogás lehessen!