Leírás és Paraméterek
A sertéskaraj és a közvetlenül mellette található szűzpecsenye a sertés egyik leggyakrabban felhasznált és legértékesebb része. Bámulatos és fenséges ebédek, illetve vacsorák készülhetnek belőle.
A karaj mindemellett kifejezetten alacsony zsírtartalmú húsféle, ezért a diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják, amennyiben az elkészítés módja is támogatja az alacsony kalóriás étrendet.
Hol található a sertéskaraj?
Nos, a sertéskaraj eredetileg természetesen a sertésen található. Másodsorban pedig szinte minden hentesnél rábukkanhatsz. Ha azonban prémium minőséget keresel, nézz szét a Misi Husinál!
A marketinget félretéve, a sertéskaraj a farok és a fej közötti részen, a gerinc mellett helyezkedik el.
Két részből áll: a rövidkarajból és a hosszúkarajból (melyek közül egyértelműen az utóbbi a nagyobb és a szaftosabb). Ezt a területet egyébként bordának, kottlettnek és karmonádlinak is nevezik.
Mire mész a karajjal a konyhában?
A sertéskaraj elképesztően jó választás szeletben sütésre, kirántásra, de kiváló párizsi sertésszeletként elkészítve is.
Tipp: A párizsiasan való elkészítés a tojásba mártott és olajban hirtelen kisütött hússzeleteket takarja. Ha a karajszeleteket a sütés előtt néhány órán vagy akár egy éjszakán át fokhagymás tejben áztatod, mennyei, porhanyós és omlós főfogásra számíthatsz.
Mindemellett pecsenyehúsnak sütve, aprópecsenyének elkészítve sem fogsz szégyent vallani vele.
A legizgalmasabb és egyben legegyszerűbb elkészítési módja azonban az egészben sütés.
Így lesz mesésen omlós és szaftos a karaj
Az egyben sütés, ha jól csinálod, a legkönnyebb és a legkevesebb előkészülettel járó elkészítési mód.
Tipp: A bontott karajcsontot is csomagoltasd a hentessel a húshoz!
Otthon nincs más dolgod vele, minthogy a finoman (pl. sóval, borssal, fokhagymával, esetleg fokhagyma-granulátummal és pár csipet őrölt köménnyel) befűszerezett húsra először egy serpenyőben olívaolajon vagy disznózsíron szép piros kérget süss.
Ezzel a módszerrel azt éred el, hogy a nedvességtartalom a hús közepe felé koncentrálódjon és ne szökhessen ki az ételből.
Így garantálható, hogy az elkészült hús omlós, zamatos és lédús legyen, ne csak egy kiszáradt kóró.
Ha már szép kérget sütöttél a karajodra, helyezd a csontokat a tepsibe, fektesd rájuk a húst, fedd le alufóliával és süsd az egészet 50-60 percig, vagy amíg a hús teljesen át nem puhul.
A csontokra azért van szükség, hogy felemelhesd a húst a tepsiről, így az egészen biztosan nem ég oda, nem sül túl és nem szárad ki.
Ha a karaj már szaftos és puha, azonnal tálalható salátával vagy a klasszik burgonyás körettel, és csemege- vagy kovászos uborkával.
Jó étvágyat!
Átlagos tápérték 100 g termékben |
|
Összetevők | Sertés karaj csont nélkül, pácsó, természetes füst. |
Tárolás és szállítás | +15°C alatti hőmérsékleten tárolva Minőségmegörzési idő gyártástól számított: 60 nap |