Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezeket a hibákat kerüld el hússütés közben - A szaftos és ízletes hús titka

Ezeket a hibákat kerüld el hússütés közben - A szaftos és ízletes hús titka

Sokan mondják azt, hogy egészen egyszerűen nem sikerül olyan jó húst sütniük otthon, mint amit mondjuk egy étteremben, hiába próbálkoznak. Tény, hogy a sütés-főzés világa az apró trükkökről és praktikákról szól, és mindenkinek saját magának kell bejárni a rögös utat, amíg tökéletesít egy-egy családi fogást, Olvasd el hasznos tanácsainkat és tippjeinket arra vonatkozóan, hogy mitől lehet jobb a hús.

Ne kapkodd el, várj egy picit!

A leggyakoribb hiba, hogy sokan rögtön nekiesnek felszeletelni a húst, miután kivették a sütőből vagy levették a grillről. Pedig érdemes kicsit pihentetni, mielőtt felvágod. Öt perc (vastagabb húsoknál valamivel több) pont elég arra, hogy tökéletesen szaftos legyen a hús, és ki sem hűl közben.

 

Ügyelj az ételbiztonságra!

Néhány embernek szokása ugyanarra a tányérra visszatenni a húst, mint amin nyers állapotában is volt. Pedig ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz. Na, nem azért mert ront a kész hús ízén, hanem a nyers húsról ottmaradt baktériumok nem biztos, hogy jót tesznek neked, mikor bejutnak a szervezetedbe. A nyers húsos tányér csak az után lesz újra tiszta és biztonságos, miután alaposan elmostad, és nem, a papírtörlővel való áttörlés nem számít alapos mosogatásnak. Egyébként hasonló a helyzet a húsforgató csipesszel is, ha biztosra akarsz menni, abból is másikat használsz a nyers húsokhoz.

 

Süss, főzz a megfelelő húsokkal!

Ha kellő ideig kellő hőmérsékleten sütsz vagy főzöl egy húst, akkor az előbb-utóbb elkészül, de azért általánosságban ennél többről szól a konyhaművészet. A kemény, tömör húsok, amik az állat olyan részeiből származnak, amiket sokat használ, tökéletesek arra, hogy darált húst készíts belőlük, de olyan ételekhez is passzolnak, amiket sokáig kell lassú tűzön főzni. Ha egy ilyen húst gyorsan sütsz át, akkor a végeredmény valószínűleg sokkal rágósabb lesz.

Ha egy recept megmondja, hogy milyen típusú húst használj, akkor azt érdemes betartani, mert valószínűleg tényleg azzal lesz a legjobb az étel. Ha pedig tanácstalan vagy, akkor használd azt a régóta bevált módszert, hogy kikéred a hentesed tanácsát abban, milyen hússal is lenne a legjobb az az étel, amit tervezel.

 

Fűszerezz a megfelelő időben!

A húst mindig az előtt kell befűszerezni, mielőtt sütöd. Ezt állítólag sokan elrontják. Ahogyan azt is, hogy egészen konkrétan mikor kell sózni a húst. Nos, erre a szakértők szerint két alkalmas idősáv van: vagy a sütés előtt legalább 40 perccel, vagy közvetlenül az előtt, mielőtt beteszed a serpenyőbe, vagy ráteszed a grillrácsra. Minden más megoldás ront az elkészült hús minőségén.

 

Felhasználás előtt pihentesd a húst!

A húst hűtőben kell tárolni, ez továbbra is igaz, viszont a szakértők szerint akkor lesz a legjobb az étel, ha szobahőmérsékletű húst kezdesz el sütni vagy főzni. Nyilván nem kell ezt hústűvel mérni, egyszerűen arra figyelj oda, hogy pihentesd a konyhában lefedve olyan 20 percig, mielőtt nekifogsz az elkészítésének.

Ne forgasd állandóan!

Van valami megnyugtató abban, ahogyan az ember megállás nélkül forgatja a húsokat grillezés közben. Pedig nem kellene, vagy legalábbis nem annyiszor. A lényeg: ne akarj azonnal forgatni, hanem először csak próbáld elemelni a húst. Ha az odaragad a grillrácshoz vagy a serpenyőhöz, akkor még nincs itt az ideje a forgatásnak. A szakértők szerint nem szabad kétségbeesni, majd leválik a serpenyőtől akkor, amikor kész lesz a fordításra a hússzeleted.

 

A vágás iránya is fontos!

Sok múlik azon is, hogy hogyan szeleteled a húst az előkészületeknél. A rostokra merőlegesen kell mindig szeletelni a húst, különben a sütés során rágóssá válhat és kiszáradhat. Mellesleg így könyebb is vágni.

 

Szerezz be egy maghőmérőt!

Akármennyire is megvoltak nélküle szüleink és nagyszüleink, a maghőmérő tényleg nagy segítség, ha arról szeretnék meggyőződni, hogy rendesen átsült-e a hús, vagy éppen pont annyira szaftos, ahogyan mi azt szeretnénk. Vastagabb hússzeleteknél is sokkal egyszerűbb ellenőrizni, hogy hogy állsz a sütéssel, főleg, hogy ezeknél gyakran van úgy, hogy azt hiszed, hogy szépen átsült, aztán később derül ki, hogy a csirkecomb még teljesen nyers a csontok mellett. Tartsd be a recepteket és azért jó, ha van arról fogalmad, hogy nagyjából mennyi a különböző húsok sütési ideje. Azt se felejtsd el, hogy bár igaz, hogy a hús még tovább sül egy kicsit miután levetted a tűzről, de ételbiztonsági okokból sem szabad hamarabb abbahagyni, mint az elvárható lenne.

 

Ha gyakran sütsz húst vagy eddig nem volt benne sikerélményed, akkor fogadd meg tanácsainkat, hogy bezsebelhesd a dícséreteket! A receptekhez pedig a minőségi húsokat a Misihusi webáruházban beszerezheted!