Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Érdekességek és tények a sertéshúsról

Érdekességek és tények a sertéshúsról
A sertéshús az egyik legkedveltebb húsfajta világszerte, ami nem véletlen: sokoldalú felhasználhatósága teszi igazán különlegessé. A sertéshús fogyasztása egy igazi gasztronómiai élmény, tápanyaggazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos ásványi anyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. A sertéshús kiváló választás hétköznapi és ünnepi ételekhez, ráadásul minden évszakban változatosan elkészíthető. A sertés egyes részei tradicionális és modern ételek remek alapanyagai is lehetnek.
Blogbejgyzésünkben most felfedezheted Te is a sertéshús világát! Tarts velünk! – garantáltan megéhezel majd az olvasás végére

Napi ajánlott bevitel


A sovány sertéshús, mint például a karaj az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Naponta 2-3 egység húsra (egy szelet karaj – kb. 100 gramm - egy egységnek felel meg), húskészítményre van szüksége szervezetünknek.
 


Értékes tápanyagok

A sertéshúsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át. 


A vörös húsok – ezen belül a sertéshús is – a bennük található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vastartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. 

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait: B1, B2, niacin, B6, és a B12-t is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normál zsír- és fehérje-anyagcserét, valamint támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett vízoldékony B1-vitamin tartalma. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben – húsfélék, tej és tejtermékek, tojás – található meg, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. A B1 vitamin fontos szerepet játszik a szénhidrát anyagcserében is. A sertéshús ötször több B1 vitamint tartalmaz, mint más húsok.

A zsírban oldódó vitaminok közül nagy mennyiségű A és D vitamin található benne.

Megfelelő arányban található benne még nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normál ritmusának biztosításában.

Koleszterin – Csak okosan!


A sertéshústól sokan amiatt az általános vélekedés miatt tartanak, miszerint magas a koleszterintartalma. Nos, mint minden állati eredetű élelmiszer, a sertéshús is tartalmaz több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetünkre, kizárólag a magas koleszterinszinttel élőknek kell odafigyelnie a bevitt mennyiségre.

Minél soványabb a hús, annál alacsonyabb annak koleszterintartalma, amit a hús sütéséhez használt zsiradékkal sokszorozunk meg.

Ha a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva, például repceolajon, vagy párolva, esetleg sütőzacskóban sütve készítjük el, még azok is büntetlenül élvezhetik annak kellemes ízvilágát, akiknek magasabb a koleszterinszintjük.

Érdekesség: 10 dkg sovány sertéshús fele annyi koleszterint sem tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj.


 

Hasznos zsírokat tartalmaz


A közhiedelemmel ellentétben a zsiradékok fogyasztása elengedhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. Zsírosabb sertéshúsok mellé köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségfélék fogyasztása, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterin felvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között a már előbb említett ételkészítéshez felhasznált zsiradékok mennyiségéből.

És most jöjjön néhány érdekesség a sertéshúsról 
•    Világosabb színe ellenére a sertéshús mioglobintartalma miatt a vörös húsok közé tartozik, hasonlóan a marha- és bárányhúshoz.
•    A BBQ-rajongók világszerte a sertéshúst részesítik előnyben: legyen szó ínycsiklandó tépett sertés-szendvicsről vagy fenséges ragacsos mézes-BBQ bordáról, ez a húsfajta mindig a középpontban van.
•    A sertések tenyésztési célú háziasítása több ezer éves múltra tekint vissza, melyre bizonyítékokat is találtak az ókori civilizációkban, például Egyiptomban és Kínában.
•    A sertéshús mértékkel fogyasztva és különféle élelmiszerrel kombinálva része lehet az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek.
•    A sertések takarmány-átalakítási hatékonysága magasabb, mint a szarvasmarháké, vagyis takarmányuk nagyobb hányadát alakítják át testtömeggé. Ez a sertéshúst fenntarthatóbb megoldássá teszi az erőforrás-felhasználás és a környezeti hatás szempontjából.
•    A sertéshús az egyik leggazdagabb természetes kreatinforrás, amely az izomsejtek energiatárolásában fontos vegyület. Ez különösen előnyös a teljesítményt és az izomnövekedést javítani vágyó sportolók és testépítők számára. A kreatin potenciálisan javítja a fizikai teljesítményt és elősegítheti az izmok regenerálódását edzés közben és után.

 

Válogass Te is webáruházunkban a kiváló minőségű, egészséges sertéshús kínálatunkban, és tegyél egy lépést a kiegyensúlyozott táplálkozás felé!