1. Marharostélyos csont nélkül
A marharostélyos tulajdonképpen a hátszín része, a magas hátszín. A pecsenyehúsok közé tartozik, mivel pecsenyék, hirtelensültek készítésére alkalmas. Gazdag márványozottságának köszönhetően különleges ízvilággal rendelkezik, ezért is tartják sokan a legfinomabb pecsenyehúsnak.
Hogyan sütjük a tökéletes ribeye steaket?
A Ribeye steak a marha háta felől a fej irányába futó részből származik, mely két izomból áll. Ezek azok az izmok, melyek az állat gerincén és a bordák tetején futnak. Mivel a marha mozgás közben nem nagyon használja ezeket az izmokat, így azok puhábbak maradnak. Kifejezetten márványozott, vagyis zsírosabb húsrészről van szó, amely minden falatnál plusz élményt jelent.
Előkészítés: Sütés előtt minimum fél órával vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ez (a csirkén kívül) minden hirtelen sütött húsra igaz, mert a hirtelen hőingadozás összerántja a húst és kemény lesz. Fűszerezzük sóval és borssal.
Sütés: Forrósítsuk fel a serpenyőt, adjunk hozzá egy kis olajat, majd süssük a húst közepes-magas hőmérsékleten mindkét oldalán 3-4 percig, amíg eléri a kívánt átsültséget.
Pihentetés: Sütés után hagyjuk a húst pihenni. Általános szabály, hogy egy steaket annyi ideig érdemes pihentetni, mint ameddig készült. Amennyiben ez a lépés kimarad, hiábavaló volt minden fáradozásunk, mert az első vágásnál az összes értékes húsnedv elfolyik és száraz lesz a szelet. Ellenben a pihentetett steaknek nem csak a közepe medium, hanem a teljes steak gyönyörű rózsaszín belsőt mutat.
Hogyan készítsünk belőle különleges fogásokat?
Kísérletezzünk különböző fűszerekkel, mint például rozmaring, kakukkfű, fokhagyma vagy paprika.
Készítsünk hozzá különböző mártásokat: a gombamártás, fokhagymás vaj vagy a vörösbor mártás kitűnően illenek a steak-ekhez.
2. Marhanyak
A marhanyak gazdag ízvilágáról és sokoldalúságáról ismert. Bár keményebb hús, hosszabb főzési idővel fantasztikus ételeket készíthetünk belőle.
Ízletes ételek marhanyakból
A marhanyakat általában darabolt vagy darált formában hasznosítják, így felhasználható pörköltnek, tokánynak, gulyásnak, vagdaltnak, valamint nagyon finom leves készülhet belőle.
Milyen fűszerekkel, alapanyagokkal érdemes kombinálni?
A babérlevél, fokhagyma, hagyma, rozmaring és kakukkfű remekül passzolnak hozzá.
Az olyan zöldségek, mint a sárgarépa, zeller, burgonya és gomba, tökéletesek a marhanyakból készült ételekhez.
3. Marhalapocka
A marhalapocka a marha első lába, amely főzve, levesnek (pl.: gulyás, húsleves), vadasnak, pörköltnek, párolva, apróhúsételekhez, tokányhoz tökéletes hozzávaló. A marha lapocka különösen alkalmas a nagy népszerűségnek örvendő lassú főzéshez (tépett marha/pulled beef). Bár keményebb húsrész, a megfelelő elkészítéssel nagyon ízletes és puha étel készíthető belőle.
Hogyan készítsünk belőle ízletes fogásokat
Pulled beef: A lapockából készült tépett marha remek választás szendvicsekhez, tortillába vagy salátákhoz. A lapockát ez esetben lassú főzéssel is elkészíthetjük, így a hús megőrzi puhaságát és remek ízét. Használjunk hozzá különböző fűszereket és alapanyagokat, mint például hagyma, fokhagyma, rozmaring, paradicsom, kápia paprika, babérlevél és vörösbor.
4. Marhalábszár
A marha lábszára a mellső és hátsó lábak alsó része, hátsó lábak esetén a nudli hús alatti rész. Harmadosztályú hús, mivel viszonylag inas, ezért hosszas főzési időt igényel. Pörköltek, levesek készítésére kiválóan alkalmas, illetve szintén alkalmas hosszú, lassú főzésre. A hús puha és gazdag ízű lesz, különösen, ha csonttal együtt főzzük.
A legjobb ételek marhalábszárból
Vörösboros marharagu: Egy zseniálisan finom étel, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy azt az emberek általában gondolják.
Húsleves: A marha lábszár csonttal együtt főzve tökéletes alapanyag egy gazdag és ízletes vasárnapi húsleveshez.
Fontos, hogy az alapanyagok frissek legyenek, és megbízható forrásból származzanak. A Misihusinál biztos lehetsz abban, hogy mindig friss hús kerül majd az asztalodra. Gyere ki piacpontjaink egyikére és válogass a legínycsiklandóbb húsok között!